Türkiye: Temel ürün ve ev alımlarında KDV indirimi

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Cumhurbaşkanı Sn. Recep Tayyip Erdoğan, bazı ürünlerde KDV indirimini açıklarken, bazı lüks ürünlerde vergiyi artırdı. Buna göre;

 

·        Çocuk bezi, tuvalet kağıdı, deterjan ve sabun gibi temel ürünlerde KDV %18’den %8’e düşürüldü.

·        150 metrekareden küçük ev alımlarında KDV %18’den %8’e düşürüldü.

·        Tıbbi ekipmanlarda KDV %18’den %8’e düşürüldü.

·        Yeme-içme sektöründe KDV oranı %8 olarak belirlendi.

·        Otomobil bayilerinin ve yat satışlarının sermaye kazançlarında KDV %1’den %18’e yükseltildi.

 

Hızla artan enflasyon karşısında, hükümetin tüketim üzerinden aldığı vergilerde indirim yaparak önlemler almak istediği görülüyor. Özellikle hane halkının artan enflasyon karşısında azalan tüketim gücü çerçevesinde de, geçtiğimiz aylarda gıdada, şimdi de bazı temel ihtiyaç ürünlerinde vergi indirimi yapılmıştır. Sn. Erdoğan’ın açıkladığı deterjan, sabun, tuvalet kağıdı peçete, çocuk bezi gibi ürünler, tüketici fiyat endeksi sepetinde bir dizi başka mal ve hizmetle birlikte “Muhtelif Mal ve Hizmetler” kategorisinde yer alırken, bu kategorinin sepetteki ağırlığı, %4,96 oranındadır. Yeme içmeyle ve konutla alakalı kalemlerin de eklenmesiyle yaklaşık olarak %10’luk bir enflasyon sepeti ağırlığına ulaşılmaktadır. Bu katsayılarla eşlendiğinde %10’luk KDV indirimi enflasyona yaklaşık 1 puanlık bir etkide bulunabilir.

 

Önceki aylarda da gıdada %8’den %1’e 7 puanlık bir KDV indirimi olmuştu. Fiyat denetimleri de artırılmıştı, ancak baz fiyatlarda enflasyondaki yükselişten dolayı herhangi bir düşüş olmadığını gözlemlemiştik. Dolayısıyla, vergi yükü azaltılsa bile vergisiz fiyatlarda artış baskısı olduğu sürece, enflasyonun %60’a gittiği bir ortamda KDV indirimleri oran farklı eriyip gidecektir.

 

Konut ve gayrimenkul sektörüne yönelik vergi indirimlerinde de, inşaat sektörünün mali yükünün azaltılması amaçlanmaktadır. Son dönemde artan fiyatlar, konut ve arsa alım satımları olumsuz yönde etkilemişti. Hali hazırda çok yüksek olan fiyatlarda belli oranda rahatlama yaratması beklenebilir, ancak aynı oranda indirim olarak son fiyata yansıması düşük ihtimal. İlerleyen dönemde fiyatların enflasyon paralelinde yükseliş eğilimini sürdürmesini bekleyebiliriz. 

Kaynak Tera Yatırım
Hibya Haber Ajansı

Giriş Yap

Sağlık ve Hastalık ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Betturkey Giriş -
Jokerbet - Canlı maç izle - Firma Rehberi - Firma Rehberi - Firma Rehberi - Firma Rehberi - Firma Rehberi - Firma Rehberi - Firma Rehberi -
Salus Medya - Antalya haberleri - fue hair transplant - Acibadem - hair transplant turkey - İzmir Haber - Cemil Tugay - Şanlıurfa Haber - Saat - Kastamonu Haber - SMM Panel - SMS Onay - Nazlım Cafe - Takipçi satın al - E-Pin Satış -